Ποιοι είμαστε

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και πολιτιστικές δράσεις υψηλής αισθητικής για ενήλικες.

 

Στο Τμήμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα ευρείας θεματολογίας για παιδιά και ενήλικες, με βάση το τρίπτυχο «Μυθολογία-Περιβάλλον-Πολιτισμός».

Για τους μικρούς μας επισκέπτες συνθέτουμε προγράμματα με βάση την ηλικιακή βαθμίδα τους, σε συνάρτηση με το γνωστικό τους επίπεδο και σε σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ως προς την παιδαγωγική τους καταλληλότητα και την εκπαιδευτική τους στοχοθεσία. Σκοπός μας είναι η δημιουργία θετικών ερεθισμάτων στα παιδιά, με στόχο τη δημιουργική σκέψη και την απόκτηση νέας γνώσης μέσα από βιωματικές και διαθεματικές δραστηριότητες. Όλες μας οι δράσεις αξιοποιούν τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και ενισχύουν την άτυπη εκπαίδευση.

Για τους ενήλικες επισκέπτες διαμορφώνουμε θεματικές δράσεις, ώστε να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές του Ελληνικού Πολιτισμού και έτσι να συνδεθούν βαθύτερα με την Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας μας.

Η εφαρμογή όλων μας των προγραμμάτων υλοποιείται από το έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό μας και πραγματοποιείται σε επιλεγμένους χώρους που συνδυάζουν ιδανικά την Ελληνική Φύση, τον Πολιτισμό μας και την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία.

Τα Προγράμματά μας

Οι θεματικές των προγραμμάτων μας αντλούν έμπνευση από την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά και στηρίζονται στο τρίπτυχο:

«Μυθολογία – Περιβάλλον – Πολιτισμός»

Ελληνική Φύση: Το ταξίδι στον μύθο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  απευθύνεται σε προνήπια, παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιείται στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Διομήδους.  Η δράση στοχεύει στη βιωματική επαφή των παιδιών με τον κόσμο της φύσης, μέσω επιλεγμένων μύθων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Βασικά στοιχεία του προγράμματος αποτελούν το φυσικό περιβάλλον του Βοτανικού Κήπου, η μυθολογική παράδοση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Το ταξίδι του Νερού στα αρχαία Χρόνια. Το ταξίδι του Νερού σήμερα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε προνήπια, παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιείται στο Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Διομήδους. Η επαφή με τις λίμνες του Βοτανικού Κήπου και το μαγευτικό υδάτινο περιβάλλον τους, σε συνδυασμό με την πραγμάτευση αρχαίων ελληνικών μύθων, που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων μαθητών, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της όλης εκπαιδευτικής δράσης. Οι μαθητές θα ταξιδέψουν στον κόσμο του Μύθου και της Φύσης, επιτυγχάνοντας  ποικίλους εκπαιδευτικούς, γνωστικούς και ψυχαγωγικούς στόχους.

Παίζουμε… με τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων;

Η βιωματική επαφή των παιδιών με τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια. Στη γειτονιά της Πλάκας, οι συμμετέχοντες μαθητές, μέσα σε έναν απόλυτα εναρμονισμένο χώρο με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα έρθουν σε βιωματική επαφή με τα ξεχασμένα στον χρόνο παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων και θα τα ξαναζωντανέψουν, εκεί όπου άλλοτε έπαιζαν και οι συνομήλικοι τους στην αρχαιότητα.

Φυσικές Επιστήμες και Μουσική

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διερευνήσουμε τη σχέση Μουσικής, Μαθηματικών και Φυσικής. Θα ξεκινήσουμε με τον κομβικό ρόλο της μουσικής στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό, αλλά και την εκπαίδευση. Πώς αποτυπώθηκε η μουσική στους μύθους; Γιατί είχε τόσο μεγάλη πολιτισμική αξία; Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τον τρόπο που ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του συστηματικοποίησαν τη μελέτη της μουσικής και τη συσχέτισαν με τη θεωρία μαθηματικών, ώστε να επινοήσουν την πρώτη μουσική κλίμακα.

  Ελληνική Φύση: Το ταξίδι από τον μύθο στη θεραπεία

Το πολιτιστικό πρόγραμμα αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των ενήλικων Ελλήνων και Ξένων επισκεπτών στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες μέσα από μία  βιωματική περιπατητική διαδρομή, θα γνωρίσουν την αρχαία ελληνική μυθική παράδοση, που σχετίζεται άμεσα με τον κόσμο της φύσης.  Η δράση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια επιμορφωτική εμπειρία, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη σπουδαιότητα του ρόλου των παραδοσιακών φυτικών φαρμάκων για την πρόληψη και την θεραπεία των ασθενειών.

Ελληνική Ιατρική: Το ταξίδι από το μύθο στην επιστήμη

Το πολιτιστικό πρόγραμμα φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή με την ιατρική που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Στην πρώτη ενότητα του προγράμματος οι επισκέπτες θα γνωρίσουν πλήθος των ιατρικών και χειρουργικών εργαλείων, θεραπευτικών πρακτικών και μυστικιστικών θεραπειών. Συνταγές και φάρμακα, θεραπευτικές μέθοδοι και αρχαία Ασκληπιεία,  ιατροί και ιατρικά επιτεύγματα συνθέτουν το ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η εξέλιξη της ιατρικής των Ελλήνων την περίοδο του Βυζαντίου. Πλάι στους Βυζαντινούς ιατρούς μνημονεύεται το σύστημα υγείας στο Βυζάντιο και ο ρόλος των Μονών και των Ξενώνων, που εξελίσσονται σταδιακά σε οργανωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Φωτογραφικά τεκμήρια και κατόψεις  οπτικοποιούν την παρεχόμενη ιστορική γνώση, ενώ σύντομα θεατρικά δρώμενα με ιστορικούς πυρήνες μεταφέρουν την ιατρική από τον κόσμο του μύθου στον χώρο της επιστήμης. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στο Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα.

«Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι»
Arnold J. Toynbee (1889-1975)
«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον»
Γιώργος Σεφέρης (1900-1971)
«῎Ολβιος, ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν»
(Τυχερός αυτός που διδάχτηκε ιστορία)
Ευριπίδης (480-406 π.Χ.)