Νικολέτα Ξυδέα

Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος Μ.Α.

Η Νικολέτα Ξυδέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στις Μουσειακές Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με «Άριστα».

Έχει εργαστεί σε ανασκαφές, ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2009 έως το 2013 εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ως υπεύθυνη σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συγγραφής των εκπαιδευτικών εντύπων για τις Περιοδικές Εκθέσεις του μουσείου, ενώ παράλληλα σχεδίασε και εφάρμοσε δράσεις για ποικίλες ομάδες επισκεπτών.

Το 2010 συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής μουσειοσκευής και της συγγραφής εντύπου για τους Εκπαιδευτικούς για την Περιοδεύουσα Έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το Πολιτιστικό Τμήμα της Alpha Bank στον τομέα σχεδίασης εκπαιδευτικών εκθέσεων, προγραμμάτων και συγγραφής εκπαιδευτικών εντύπων.

Το 2015-2016 συνεργάστηκε με το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου σχεδίασε και εφάρμοσε νέα εκπαιδευτική ενότητα για μαθητές Α΄θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για διεθνείς εορτασμούς. Συγχρόνως, σχεδίασε και επιμελήθηκε μουσειολογικά την Περιοδική Έκθεση του μουσείου «Πλεύσις. Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», για την οποία συνέγραψε και τον ομότιτλο πολυσέλιδο συνοδευτικό κατάλογο.

Έχει διδάξει Αρχαία και Νέα Ελληνικά σε μαθητές Β΄θμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος «Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη» του Υπουργείου Παιδείας.

Από το 2016 είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Oceanis Filyra.

Τέλος, έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας του ICOM-CECA, καθώς και σε σεμινάρια μουσειακής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και σε ημερίδες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της μουσειολογίας, της μουσειοπαιδαγωγικής και της αρχαιολογίας.

Πανωραία Καλομπράτσου

Ιστορικός – Παλαιογράφος Μ.Α.

Η Πανωραία Αντ. Καλομπράτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, από το οποίο έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης, με βαθμό «Άριστα», στη «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών» με κατεύθυνση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Λόγω της επίδοσής της έλαβε υποτροφία, την οποία διατήρησε για τα προβλεπόμενα τρία εξάμηνα.

Είναι υποψήφια Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα διδακτορικής διατριβής: Κωνσταντίνος – Καισάριος Δαπόντες, η ζωή και το έργο του (1713 – 1784).

Εργάστηκε ως ιστορικός στην Ακαδημία Αθηνών και συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Ερεύνης της  Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου. Παράλληλα, συμμετείχε ως ιστορικός ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου:  «Γυναίκες και γάμος στην Κέρκυρα: Οικονομικές δραστηριότητες και κοινωνική αναπαραγωγή (17ος-19ος αιώνας)», καθώς και στο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Η κοινή πολιτιστική κληρονομιά των αρχοντικών σπιτιών της Ηπείρου και της νοτίου Αλβανίας».

Επιπροσθέτως, έχει διδάξει Ιστορία, Αρχαία και Νέα Ελληνικά σε μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος  «Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη» του Υπουργείου Παιδείας  και έχει εργαστεί σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Επίσης, έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ημερίδες και συνέδρια.

Από τον Νοέμβριο του 2016 εργάζεται ως ιστορικός στην εταιρεία Oceanis Filyra, στο Τμήμα Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, όπου ειδικεύεται σε  υπηρεσίες ιστορικών ερευνών και στο σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στάθης Ντελίκος

Φυσικός

Ο Στάθης Ντελίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε με ειδίκευση στην Αστροφυσική, Αστρονομία και Μηχανική.

Αποτέλεσε συνιδρυτής της εταιρείας Division by zero, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό εφαρμογών και λογισμικού. Ταυτόχρονα, παραδίδει μαθήματα Φυσικής και Μαθηματικών σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Με τις σπουδές του πάνω στο Film Production επιδιώκει να συνδυάσει την επιστήμη με την τέχνη, με σκοπό να επικοινωνήσει την πρώτη, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει ο καλλιτεχνικός τομέας. Είναι ερασιτέχνης αρθρογράφος και συγγραφέας.

Από το 2019 συνεργάζεται με την Oceanis Filyra, ως εξωτερικός συνεργάτης του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στον τομέα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θεματικά ενταγμένων στις Φυσικές Επιστήμες.