Η Εταιρεία

Η Oceanis Filyra ιδρύθηκε το 2013 με βασικό αντικείμενο την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού. Στόχος της Εταιρείας είναι να διασφαλίσει την πλήρη ιατρική κάλυψη του επισκέπτη, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του, έτσι ώστε το ταξίδι στην Ελλάδα να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία. Η συνεργασία της με μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Ελλάδας, που διαθέτουν πιστοποιήσεις TEMOS και JCI, παρέχει τα εχέγγυα υψηλών ιατρικών υπηρεσιών. Η Εταιρεία συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε κάθε επισκέπτης, με την  άφιξή του στην Ελλάδα να βρει αυτό ακριβώς που επιθυμεί στον τομέα της υγείας σε ανταγωνιστικές τιμές. Φιλοδοξία της Oceanis Filyra  αποτελεί να συμβάλει στην ανέλιξη της Ελλάδας σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς Ιατρικού Τουρισμού ανά τον κόσμο.

Το Τμήμα Πολιτισμού & Εκπαίδευσης

Η Εταιρεία από το 2016 επέκτεινε τις δραστηριότητές της, δημιουργώντας το Τμήμα  Πολιτισμού & Εκπαίδευσης. Το έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις ευρείας θεματολογίας για ποικίλες ομάδες επισκεπτών. Στόχος του τμήματος είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με βάση το τρίπτυχο «Μυθολογία-Περιβάλλον-Πολιτισμός». Όλες οι δράσεις στοχεύουν στην πολιτιστική καλλιέργεια, την εκπαιδευτική και αισθητική αγωγή, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ψυχαγωγίας και της δημιουργίας θετικών εμπειριών. Οι ομάδες μας συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις, συνδυασμένες με επισκέψεις σε σπουδαία Ελληνικά Μουσεία και σημαντικούς αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς χώρους. Με αφετηρία τον Ελληνικό Πολιτισμό και την αρχαία Ελληνική Μυθολογία, παροτρύνουμε τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την Πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου μας, με απώτερο στόχο την κατανόηση του  αρχαίου ελληνικού πνεύματος. 

      Ο μύθος που μας ενέπνευσε…

Η νύμφη Ωκεανίς Φιλύρα και ο Κρόνος, μεταμορφωμένος σε άλογο.
Σύγχρονη αγγειογραφία, βασισμένη σε ελαιογραφία του Mazzola Francesco (Parmigianino)

Το όνομα της Εταιρείας μας, Oceanis Filyra, προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο της Νύμφης Φιλύρας και του Τιτάνα Κρόνου. 

Η Φιλύρα ήταν μία από τις Ωκεανίδες Νύμφες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, η οποία συχνά απαντάται ως «Ωκεανίς Φιλύρα». Ήταν θεότητα της ανάρρωσης, της ευωδίας και των αρωμάτων, της γραφής και της ομορφιάς. Πατέρας των Ωκεανίδων ήταν ο Τιτάνας Ωκεανός και μητέρα τους η Τιτανίδα Τυθής. Ο Ησίοδος στη Θεογονία του αναφέρει, ότι όλες μαζί ήταν τρεις χιλιάδες και είχαν και τρεις χιλιάδες αδελφούς, τους Ποταμούς. Στις Ωκεανίδες ο Δίας ανέθεσε το έργο να φροντίζουν την ανατροφή των παιδιών των ανθρώπων και να τρέφουν τα νιάτα. Γι’ αυτόν το λόγο και στον Ησίοδο (Θεογονία 346-366)  παρουσιάζονται «ως οι κατ’ εξοχήν Κούραι και Κουροτρόφοι». Αυτά τα χαρούμενα θεϊκά κορίτσια υπήρχαν παντού, σε θάλασσες και στεριές.

Τη Φιλύρα ερωτεύτηκε ο Κρόνος, ο οποίος αναγκάστηκε να μεταμορφωθεί σε άλογο, προκειμένου να διαφύγει της προσοχής της νομίμου συζύγου του, Ρέας. Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, η Ρέα συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τον Κρόνο να ερωτοτροπεί με την Φιλύρα. Τότε, η Φιλύρα κατέφυγε στο όρος Πήλιο της Θεσσαλίας, όπου γέννησε τον Κένταυρο Χείρωνα, καρπό του έρωτά της με τον Κρόνο, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός άλογο. Για να απαλύνει την ντροπή που ένιωθε η Φιλύρα, ο Κρόνος τη μεταμόρφωσε στο ομώνυμο δέντρο. Μετά τη γέννηση του Κένταυρου Χείρωνα δεν υπάρχει αναφορά για άλλο τέκνο της Φιλύρας. Αναφέρεται μόνο, ότι έλαβε μόρφωση από τον Κένταυρο Χείρωνα, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε.

Η επιλογή της Εταιρείας μας να ονομαστεί «Ωκεανίς Φιλύρα» αντλεί άμεση έμπνευση από τον παραπάνω μύθο της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και σχετίζεται συμβολικά μαζί του. Σε ένα δεύτερο βαθύτερο επίπεδο, η φύση των δραστηριοτήτων μας στους τομείς του Ιατρικού Τουρισμού, της Ψυχικής Ευεξίας, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης συνθέτει ένα νοητό νήμα σύνδεσης με τις γνώσεις που δίδαξε και μετέφερε στους ανθρώπους, ο γιος της Φιλύρας, Κένταυρος Χείρων, ο μυθικός γενάρχης της Ιατρικής Τέχνης.

Η ομάδα μας

Διονυσία Έλληνα

Διευθύνουσα Σύμβουλος

Νικολέτα Ξυδέα

Υπεύθυνη  Πολιτισμού & Εκπαίδευσης

Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος ΜΑ

Πανωραία Καλομπράτσου

Τμήμα Πολιτισμού & Εκπαίδευσης

Ιστορικός – Παλαιογράφος ΜΑ

Δημήτρης Πετάκος

Τμήμα Πολιτισμού & Εκπαίδευσης

Ιστορικός των Επιστημών Phd

Στάθης Ντελίκος

Τμήμα Πολιτισμού & Εκπαίδευσης

Φυσικός

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Προώθησης